Svamparnas invasion
April 30, 2017
Dammet som dödar
January 20, 2019

Det som får varje husägare eller bostadsägare att se komplett rött är när man upptäcker att mögel har letat sig in i hemmet.

Även våra kära förfäder fullkomligen avskydde synen och lukten av mögel. Arkeologer har funnit texter från 500 år före Kristus födelse där man förbannar sig över detta problem och till med hade olika riter som man praktiserade för att kunna skrämma bort möglets obehagliga krafter och framfart. Men det räckte dock inte bara med ande kraft utan man kom på att man skulle börja att tvätta bort möglet genom alla konstens regler. Det var då som saneringens verksamhet verkligen fick sin allra första början i vårt samhälle

Vad är mögel?

Mögel är svamp och bakterier som fullkomligen stortrivs och frodas i varma och dåligt ventilerade rum som  essutom är fuktiga. Ordet mögel är ett samlingsnamn för dom olika mögelsorter som finns och dom som är allra vanligast i våra hem är röta och hussvamp, mögelbakterier, blånadssvamp och mögelsvampen. Här följer en summering av svamparnas fakta och egenskaper

  • Blånadssvampen är ett välkänt mögel som man lätt kan finna ute i skogen. Denna svamp fullkomligt älskar att slå rot i fuktigt trävirke och är ofta en objuden gäst hos människor som äger en sommarbostad. Svampen har fått sitt namn av att den innehåller ämnet melanin som gör så att blånadssvampen skiftar i olika blå toner. När denna svamp har gjort sig hemmastadd börjar virket i huset att också bli blåfärgad. Bäst blir att upptäcka svampen i mörka källare och vingliga vindar är att ta fram ficklampan. I ljuset kommer den blåa färgen ge sig till känna. För att undvika angrepp av blånadssvampen ska en avfuktare installeras i mörka och fuktiga rum.
  • Hussvampen är väldigt ovanlig att finna ute i naturen. Den har fått alla förutsättningar från oss för att leva ett gott liv i våra varma hus och får där i sig den dagliga dosen av kalk och trä. Dessutom är den ju perfekt skyddad och trygg från väder och vind i ditt hus. En släkting till hussvampen heter källarsvamp och som namnet syftar på så trivs den i källaren. Dom liknar varandra med sitt fluffigt vita ihop klumpade sockervaddsformeringar. Hussvampen har en doft av champinjon medans källarsvampen inte har någon lukt alls. När källarsvampen är ny kan färgen vara både snövit och lejongul. När det har gått flera år blir svampen som en brunbränd omelett. För att försöka få bort denna svamp måste man byta ut virket i huset och sätta in en avfuktare.
  • Rötsvampen trivs som bäst i hög luftfuktighet. Det är en allvarlig form av mögel som kommer att angripa virket i huset och på så sätt attackera allt i sin framfart. Det finns tyvärr olika typer av rötsvamp. Den första kallas för brunröta som älskar trävirke och som kommer att spränga sönder fasaden. Känns igen på att den bildar kuber när den härjar fram i huset. Mjukröta bildar också kubformer och anpassar sig efter om trämaterialet är fuktigt eller torrt. Den sista svampen kallas för vitröta och den ber inte om ursäkt för sig, utan äter glupsk upp all slags material som ditt hem är byggt av. Vitröta bildar vita fläckar och attackerar träfibrerna.För bättre levande plantera ett träd bredvid ditt hus.
  • Mögelsvamp har många olika sorter och bland dom kan nämnas vitmögel, svartmögel, rödmögel, snömögel, grönmögel och trämögel. Rödmögel trivs i fuktiga rum och är vanliga att stöta på i badrum. Där formar den slemmiga figurer som går i rosa färger. Svartmögel är såklart en svart form av svamp som inte är bra för dig eller ditt hem. Den innehåller giftiga ämnen som på sikt kommer att ge dig sjukdomar.

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här: