Dammet som dödar
January 20, 2019
Föredrar du doften av röda rosor eller rutten sill?
March 6, 2019

Det är helt fritt fram för dig att röka inne i din egna lägenhet. Men den dagen när du har kommit fram till att du inte längre trivs i din lägenhet och har bestämt dig för att flytta så kommer du att ångra att du har rökt inomhus. Röklukt sätter sig nämligen direkt i väggarna och även i dina möbler. Framtida spekulanter på din lägenhet kommer inte att uppskatta att det luktar rök i varje rum. Det enda som återstår att göra är att du blir tvingad att göra en behövlig sanering för att försöka få bort den inpyrda röken.

Den dyra notan

Den som har rökt inomhus och har hyrt sin lägenhet och ska stå i begreppet att flytta kan garanterat förvänta sig en dyr räkning från sin hyresvärd. Hyresbolag är inte glada över att sina hyresgäster röker inomhus, utan man ser det som att den som röker försämrar miljön för sig själv och sina grannar. Det kan dessutom vara väldigt svårt att bli helt kvitt med lukten av rök, speciellt från skåp och i garderober. Även snickerier i lägenheten blir speciellt utsatta för röklukter. Det är ofta som man tvingas byta ut berörda snickerier som skåp och luckor tillverkade av träd, därför det är svårt att få helt kvitt röklukten från dessa material.

Balkongrökning kan också bli ett problem enligt vissa hyresbolag, därför då kan röken leta sig in hos fönster till närliggande lägenheter.

Många grannar uppskattar inte heller slarviga rökare som kastar ut sina fimpar direkt från balkongen. Städning och sanering efter rökare har blivit en stor kostnad för hyresbolag och bostadsrätter. I Skåne kunde Helsingborghem uppskatta att man har gjort röksanering för 1 miljon kronor varje år. Den dyraste röksanering gjordes också i Skåne. Damen som i fråga hade rökt cigaretter inomhus i flera år fick en sluträkning som landade på 30 000 kronor, när hon skulle flytta därifrån. Så rökning inomhus kan bli en extrem dyr historia.

Finn lösningar tillsammans

Om du skulle ha oturen att ha en granne som är stor rökare och lukten har letat sig in i din lägenhet ska du kontakta miljöförvaltningen som i sin tur kan avgöra om röken blir en miljöhälsorisk för dig, och då måste värden se över miljöförvaltningens omdöme och agera utifrån det beslutet. Om lukten tränger in i din lägenhet så ska värden hjälpa till med att se över otätheter i din lägenhet och göra kontroller om hur pass god ventilationen är.

Sedan är det bra att du som störs skapar en dialog med den grannen som röker och skräpar ned med fimpar från sin balkong. Då så kanske någon form av lösning kan infinna sig i bostadsområdet.

Hur ska jag undvika lukter från grannen?

Matos och röklukt är två lukter som skapar gnissel mellan grannar.
Den viktigaste aspekten är att ha bra ventilationen och att du håller dina uteluftsventiler öppna för att cirkulationen av luften ska bli fri. Stängda ventiler skapar bakdrag och du kommer att få in grannarnas lukter i lägenheten. Tänk också själv på när du kommer hem från en dag på jobbet och vill börja steka lök till maten så ska du ha fönsterna stängda, så att du inte irriterar dina grannar av matos. Om du har oturen att jämt störas av matos lukter från en restaurang som ligger i närheten av där du bor, så är det bäst att först att påtala detta för restaurangägaren. Om det inte blir någon förändring i saken så kan du gå vidare till miljöförvaltningen med ditt ärende.

    Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här: